Mikä on huolen aihe numero 1? (Ja 2-299?) Raha.

Eli siis miten selviä ilman rahaa? Mielellään tyylikkäästi?

Siihen on kirjoitettu oiva käsikirja: "Tyylikkään köyhäilyn taito". Niinpä varasin sen kirjastosta (huom. nyt loppui kirjakaupoissa juokseminen, kirjastosta löytää samat kirjat). Tänään kirja oli noudettavissa ja ainakin alku on lupaava. Kerron jatkosta, kunhan pääsen kirjassa eteenpäin.

***

"Köyhyys ei ole vain rahan puutetta. Kukaan ei ole niin köyhä kuin rikas, jolta puuttuu elämisen taito, järkeilee köyhäilyn mestariksi itsensä kouluttanut työtön saksalaiskreivi Alexander von Schönburg.

Berliinissä asuvan kreivin suvulla on viidensadan vuoden vankka kokemus sosiaalisesta ja taloudellisesta alamäestä. 900-luvulta Schönburgin linnasta koko lounaista Saksaa hallitsemaan levittäytynyt suku joutui 1500-luvulta alkaen vähä vähältä luopumaan alueistaan ja omaisuudestaan. 1950-luvun alussa Itä-Saksan kommunistivalta ajoi suvun ulos linnoistaan.

Alexanderin isä pelasti 16-vuotiaana maasta paetessaan vain pienen kauriin sarvet, jotka hän oli itse saanut ensimmäisellä metsästysretkellään isänsä kanssa. Hänen äitinsä, myöskin ruhtinassukua, pakeni Unkarista Itävallan puolelle uiden, ilman muuta mukanaan kuin nahkaansa järvessä tarttuneet iilimadot. Isä elätti perheensä lännessä radiotoimittajana, ja toimittaja tuli pojastakin.

2000-luvun alun lama toi potkut ja työttömyyden.

Ensi hölmistyksen jälkeen kreivi sai ahaa-elämyksen: hänhän on tyylikkään köyhtymisen asiantuntija 15 sukupolvessa. Miksei siis köyhtymiselläkin voisi elää?

Kirjassaan Tyylikkään köyhäilyn taito hän todistelee, että köyhyys se vasta rikkautta onkin.

Happamia pihlajanmarjoja? Tietenkin - mutta velkaantuneen kreivin puheissa on terveen järjen kaiku.

Varakkuuteen liittyy liian usein nirsous, pröystäily, hienostelu. Raha tekee useimmista ihmisistä vaativia, marisevia ja kompleksisia. Sellainen vähentää elämisen arvoa." Lähde