Aloitin eilen kirjan "Tyylikkään köyhäilyn taito" ja luin sitä puoleen väliin. Kirja ei ole kovin hyvin kirjoitettu, se ei ole tekstiä, joka imaisee mukaansa, vaan pikemminkin hieman tahmeaa kerrontaa.

Mutta koska aihe on minulle ajankohtainen, kahlasin kirjaa sitkeästi eteenpäin. Jossain sivulla 71 alettiin päästä asiaan.

Eniten minua ärsytti kirjoittajan asenne. Yrittikö hän vakuuttaa minua vai itseään??? Ok, raha ei tee onnelliseksi, mutta kyllä se tekee huolettomaksi arkipäivän ongelmista.

Minä: On helpompi mennä autolla kuin bussilla. On helpompaa mennä yksityislääkärille kuin terveyskeskukseen. On helpompi mennä kauppaan ja ostaa pesukone vanhan mennessä rikki kuin ryhtyä nyrkkipyykille. Sanokoon herra kreivi mitä hyvänsä, niin näin vain on, ainakin minun elämässäni.

Mutta ok, JOS rahaa ei ole, niin sitä ei ole = niele jupinasi ja kuuntele ammattiköyhäilijän ohjeita.

1) Jos olet työtön, voit työllistää itsesi. "On olemassa köyhtyneitä englantilaisia herrasmiehiä, jotka käärivät hihansa, vetävät kumihanskat käsiinsä ja leikkivät palvelusväkeä. Leikin juju on, että heidän on mahdollisimman vakuuttavasti esitettävä oman, kuvitellun palvelusväkensä rooleja".

Rahaa tuosta ei tule, mutta tuleepa siisti kämppä, joka edistää tyylikästä köyhäilyä. Miksi maksaa muille, kun voi tehdä itsekin.

2) Sitten ikuista viisautta: On kaksi mahdollisuutta tulla rikkaaksi. Voi tehdä töitä voidakseen täyttää kaikki ne toiveet, joita pää on täynnä. Tai voi muokata toiveitaan.

3) On suositeltavaa hankkia itselleen identiteetti ja tunnustusta sellaisella toiminnalla, joka ei ole palkattua työtä. Jos työ nimittäin loppuu, uhkaa tyhjyys.

***

Sitten päästiinkiin asiaan:

1) Rakasta omaa kotiasi (=älä tunge sitä tavaraa täyteen. Pienessäkin kodissa voi asua kotoisasti).
-> Kotini on tavaraa täynnä, ei kun kirpputorille. Pieni kotikin on jo valmiiksi todellisuutta, eipä tarvitse sopeutua linnasta yksiöön.

2) Unohda ulkona syöminen, kokkaa kotonasi
-> Onnistunee, saan parempaa ruokaa kotona kuin ulkona (parempi puoliskoni oli kokkina kymmenisen vuotta ennenkuin vaihtoi uraa).

3) Unohda kalliit harrastukset, kävele ilmaiseksi ulkona
-> No joo, kuntosalin väliin jättäminen voi tuntua pahalta, mutta ehkä onnistun potkimaan itseeni vauhtia kotonakin kuntopyörällä ja käsipainoilla. Vatsalihaslaitekin löytyy komeron perältä.

4) Myy autosi
-> Auts, tuo sattuu, mutta olen kyllä vakavasti harkinnut asiaa jo aiemminkin. Autosta on megakulut. Mutta kuvitelkaa ritari säihkyvine haarniskoineen valkoisen ratsun selässä. Sitten ritari haarniskassa ilman hevosta. Jotain uupuu, sanoipa kreivi von Schönburg mitä hyvänsä. Klonk klonk...

5. Loma = unohda matkustelu.
-> Inhoan lentämistä ja hotellielämää, joten tuo onnistunee helpohkosti.

Noin pitkälle siis pääsin, puolet kirjasta vielä lukematta.