Suomessa on melko helppoa perustaa yritys, tietoa yrityksen perustamisesta on saatavilla:

Yritys-Suomi
Palkka.fi
Yrittämistä harkitseville
Palveluyrittäjyys
Suomen yrittäjät

Uusyrityskeskus

Yrittäjyyteen liittyy riski.

Kun olet toisen palveluksessa, yrittäjä huolehtii liikeideasta, kannattavuuslaskelmista, markkinoinnista, rahoituksesta, kiinteistöistä, palkanmaksusta, kirjanpidosta, juoksevien kulujen hoitamisesta jne lukemattomiin. Sinä työntekijänä teet oman työsi ja saat palkan (enemmän tai vähemmän kohtuullisen korvauksen tekemästäsi työstä) joka kuukausi tilillesi.

Kun olet yrittäjä, sinä joko menestyt tai sitten et. Onko liikeideasi kilpailukykyinen? Osaatko tuotteistaa ja markkinoida liikeideasi? Onko kannattavuuslaskelma realistinen vai ylioptimistinen? Pärjäätkö kilpailussa?

Osaatko sovittaa normaali 8 tunnin työpäivään varsinaisen työn, markkinoinnin, kannattavuuden seurannan, kirjanpitoon liittyvät paperityöt (vaikka sinulla olisikin kirjanpitäjä), juoksevien asioiden hoitamisen, jne? Onko firmallasi visioita, strategioita, arvoja? Muistatko päivittää kilpailija-analyysin? Oletko / olisitko itsellesi hyvä työnantaja? Onko itsellesi maksama palkka kilpailukykyinen muihin työnantajiin verrattuna? Ovatko työtuntisi kohtuulliset työaikalakiin nähden? Osaatko pitää huolen itsestäsi?

Useimmiten vastaus on ei. Useimmat eivät halua ottaa riskiä epäonnistumisesta. Riskiä pitkistä työpäivistä ilman palkkaa. Tilanteesta, jossa ei epäonnistumisesta voi syyttää ketään, ainoastaan katsoa peiliin joka aamu.

Olenko itse valmis yrittäjyyteen? Riskiin pitkistä päivistä ilman palkkaa yrittäjyyden alkuvaiheessa? Vai pitäisikö sittenkin heittäytyä työttömyyskorvauksen varaan ja etsiskellä jotakuta, joka maksaisi palkkani jatkossakin?

Tuttavapiirissäni on paljon yrittäjiä. Niitä, jotka ovat onnistuneet ja rikastuneet. Myös niitä, jotka ovat epäonnistuneet ja tehneet kunnon mahalaskun.

Mutta läheisessä tuttavapiirissäni on riittävästi kuitenkin niitä, jotka ovat tyytyväisiä ratkaisuunsa. Niitä, jotka saavat minut uskomaan, että minäkin pystyisin elättämään itseni. Pohjatyöt on vain tehtävä hyvin, ennenkuin hyppää lentokoneesta laskuvarjon varaan : )